Rondom Ridderspoor

Rondom Ridderspoor is een plek voor de buurt rondom de Ridderspoorweg waar verhalen over de buurt gedeeld worden. Verhalen van de buurt, over de buurt en haar bewoners.

Leo Willemse (1952) is verhalenverteller en heeft uit zijn rijke kennis over de buurt deze rijke blik op de geschiedenis van BSH opgesteld.

Het Schone Schip in het Johan van Hasseltkanaal

Een verslag van Leo Willemse van zijn rondleiding door SchoonSchip

 

Midden in de stenen woestenij die het dynamische Buiksloterham óók is, liggen in het voormalige industriële Johan van Hasseltkanaal, de idyllische drijvende woonhuizen van SchoonSchip. Wie een aantal jaren geleden getuige was van de triomfantelijke binnenkomst van deze woonschepen, kan zich bijna niet meer voorstellen hoe spectaculair dat was. De Ridderspoorbrug(gen; het zijn er feitelijk twee) over het kanaal werd weggehaald en daar voeren ze binnen hoor, de ene woonboot nog bijzonderder dan de andere, begeleidt, wat heet: toegejuicht door tientallen vrienden, familieleden en passanten.

En nu liggen ze daar, de 30 arken met 46 huishoudens. Ze wonen, ze leven, ze doen  dingen samen en ze zijn een toeristische attractie. Ook voor de vaak nieuwe Noordbewoners in Ridderspoor en aanpalende buurten.

Vandaar dat Rondom Ridderspoor een rondleiding organiseerde. Markus, een uiteraard actieve bewoner van een woonark, nam 14 deelnemers mee over de plankieren en vertelde van alles over het voor 2010 bedachte initiatief. Kijk op de website voor precieze informatie.

Wij wandelden over drijvende planken, keken om ons heen, zagen het mooie van dit duurzame model, bespraken de voor- en nadelen, de zaken die goed gaan en de onvermijdelijke problemen. Theorie en praktijk blijven nu eenmaal vaak tegengesteld te zijn. Maar goed, de ‘bakken’ liggen er nog steeds, de mensen maken een gezonde indruk, de kinderen hebben een avontuurlijke jeugd, die ik heel veel andere kinderen toewens.

Zwemmen in open water, een speelparkje, nog steeds zonder naam, voor de drijvende deuren, een gemeenschappelijke en ook te huren ontmoetingsplek, met keuken!, een eindelijk goed bijgehouden mini boekenkastje.

Om je heen een totaal ander uitzicht dan de bewoners van de omringende appartementen: het voormalige lichtschip, de veel te hoge wal van het kanaal maar ook de kade van de Distelbuurt. Het is dat ik totaal niet van klussen houd, anders zou ik me aanmelden als bewoner.

Het is een klein gebied, toch hadden we bijna twee uur nodig om Schoon Schip te bekijken. Daarna smaakte de koffie in Cress voortreffelijk, dat mag ook wel eens geschreven.

Markus, namens de deelnemers zeer bedankt!

 

Leo Willemse

https://schoonschipamsterdam.org/#site_header

Foto: Isabel Nabuurs